7 stycznia 2011

O rybie, ogórkach i wodzie.

W Szwecji ryba w puszce czy słoiczku jest słodka. Nie ma prawie słonych śledzi, a nawet jak na opakowaniu jest "matias" to jest to słodki śledź. Nie słodzą tylko surowych ryb, w tym przepysznego łososia i ryb mrożonych do smażenia lub innej obróbki cieplnej. Każda pozostała ryba ma w składzie cukier, który się czuje w smaku i który nie pasuje i kala całą potrawę jak pyszna by nie była. Prawie wszystkie ogórki w słoikach są też dosładzane i z octem. Nie jest łatwo znaleźć zwykłe mocno solone kwaśne kiszone. Łatwiej samemu zrobić. Wodę pije się z kranu, nie trzeba się niczego obawiać i jest smaczna. W Polsce różnie bywało, używało się zwykle mineralnej, a tutaj nie ma po co.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tutaj możesz umieścić swój komentarz.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.