20 października 2010

Ciasteczkom owsianym mówimy nie

Gluten to jedno z białek nasion zbóż, w pszenicy nazywa się gliadyna, w życie sekalina a w jęczmieniu kordeina. Zboża te zawierają bardzo dużo glutenu i są zabronione dla pacjentów z celiakią. Zbożem spornym jest owies, który zawiera małą ilość glutenu i w niektórych krajach jest dopuszczony do spożycia u osób z celiakią. 

Niestety w Polsce dzieci chore na tę chorobę nie mogą spróbować owsianki, gdyż owies jest zanieczyszczony innymi zbożami. 

Osobną sprawą jest fakt, że kasza manna i bułka tarta są dodawane do wielu produktów takich jak parówki, pasztety, kiełbasy, a nie zawsze fakt ten jest odnotowywany na opakowaniu. 

2 komentarze:

  1. Smutne z tym owsem. Warto pamiętać, że na celiakię chorują także dorośli.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Zostaje tylko niestety sprowadzać owsiane delikatesy z krajów gdzie są one oficjalnie dla chorych na celiakię.

    OdpowiedzUsuń

Tutaj możesz umieścić swój komentarz.