Blog lekarki. Od 2006 studencko na Uniwersytecie Medycznym, w większości bulwersacje nabyte na zajęciach i w klinikach (skąd nazwa bloga). Od 2008 mniej klinicznie, a bardziej stażowo w Szpitalu Powiatowym. Od 2010 zapiski ze Szwecji w których mniej narzekań, a więcej o kulturze i codzienności pracy lekarza. Od 2013 o tym jak się żyje we trójkę z dzieckiem w Szwecji.
12 lutego 2012
Semla
Semla to bułeczka maślana która jest faszerowana marcepanową masą i bitą śmietaną. Niby nic ale jest przepyszne. Powinno się semlę jeść w tłusty wtorek (nie, nie czwartek tylko wtorek bezpośrednio przed środą popielcową zwany askonsdag) ale jest taka dobra, że zaczyna się je jeść po skończeniu świętowania Jul, a nierzadko nie kończy w askonsdag, tylko je aż do påsk.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
musi by pyszna :)) bo uwielbiam marcepan :))
OdpowiedzUsuń